top of page
Görkem Yıldırım.jpg

Görkem Yıldırım DÜZEN

18.08.2021

İç Hesaplaşması Devam Edenlerin Romanı: EV

ev romanı resim.jpg
  • Instagram - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

   Nermin Yıldırım’ın “ Ev ” romanı henüz taze bir roman. Kasım 2020 tarihinde Hep Kitap’tan yayımlanan Ev, okurlarını uzun bir yolculuğa çıkarıyor. Uzun yolculuklar insanın “an”da en çok kaldığı zamanlardır. Yolculuk boyunca zihin sürekli çalışır ve kendinizi hayatınızın muhasebesini yaparken bulursunuz. Yolun nerde başlayacağına ve nerede biteceğine siz karar verseniz de o yolculuk boyunca neler yaşayacağınız büyük bir muammadır. Ev romanı da size daha önce çokça tecrübe ettiğiniz yaşanmışlıkları yeniden hatırlatacak.


     Roman kahramanı Seher, hayatı boyunca annesi ve babasının ayrılığı sebebiyle şehirden şehre, bir akrabadan diğerine taşınmış bir karakter. Hâliyle anne ve babasından alacağını tahsil edememiş bir çocukluk ve o çocuklukta asılı kalmış bir ruh. Kendine sıcak bir yuva aramış ama o yuva sıcaklığını kendi kurduğu evlerde de bir türlü hissedememiş. Yaşadığı onca karmaşadan uzaklaşmak ve kendini var edemediğine göre yok etmek için bir yolculuğa çıkmaya karar verir. Bu yol, Hristiyanlar tarafından Hac yolu olarak bilinen Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Avrupa Kültür Yolu olarak da dünyanın birçok yerinden insanın yürüdüğü bir yol. Yolculuk boyunca ona en yakın arkadaşı Okan da eşlik edecektir. Yola çıkan Seher ve Okan yolculuk boyunca değişecek; yol yola çıkanı dönüştürecektir. Artık yola çıkanla yolda olan aynı kişi değildir. Yolun sonunda Seher ne yapar, yaşamı mı ölümü mü seçer, kitabın sonuna kadar bunu bilemiyoruz. Roman okuru öyle içine alıyor ki finalin bir yerden sonra önemi kalmıyor. Roman okuru da dönüştürür ve ev, yol, yolcu, yolculuk, zaman, sevgi gibi kavramların farklı analizleri ile okuru  bir başına bırakır. Romanın en güçlü yönü herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği aforizmalara sahip olması: 


  Gerçekten sevmek, birini her neyse tam da öyle kabullenmek, başka türlüsünü hayal bile etmemek değil mi? Onu daha iyisini, eskizini düşlemeden bağrına basma yetisi. Olduğu gibi. 


    Merak eden herkes duymaya hazır olsa, gerçek kendini köşe bucak saklayarak yaşamazdı, diyor yazar ve romanda bunun gibi  hayata dair daha pek çok  güzel tespitte bulunuyor. 

nermin-yildirim-in-yeni-romani-misafir-5-ekim-de-raflarda-515637-5.jpg

    Seher, anne ve babasıyla güvenli bağ kuramamış her çocuk gibi sevildikçe inciniyor, sevgi karşısında gözleri doluyor. Çünkü o sevgiyi hak etmediğini düşünüyor. Yolculuk sonunda dışarıda mucize aramayı bırakıp içine bakmayı öğreniyor. Romanın bir bölümünde kendisine ilgi gösteren bir erkeğin bu ilgisini yanlış anlayıp zihninden ona mektuplar yazıyor. Hep yapıla geldiği gibi aşka sığınıp kurtuluşu başka birinde arama yanılgısına kapılıyor. Sonunda kendi kanatları ile uçması gerektiğini öğreniyor. Birçoğumuza tanıdık gelen duyguların, güçlü görünmek uğruna ördüğümüz duvarların çok iyi tasvir edildiği bir roman denilebilir Ev için. Romanda Seher’in yolculuk boyunca tesadüfen karşılaştığı diğer yolcuların da hayat hikâyeleri, yola çıkış nedenleri anlatımı zenginleştiriyor. Yazar romanında tespitleriyle, olay örgüleriyle sadece kahramanı değil okurunu da bir yolculuğa çıkarıyor. Sonunda herkesin aldığı tad farklı olsa da romanın sonunda bu yolculuk okura da iyi geliyor.


   Çocukken başı hiç okşanmamış, sevildiğini hiç hissetmemiş yetişkinlerin, çocukluğun bu kötü izlerini silebilmesi için kendisine özşefkat sunmaya ihtiyaçları var. İnsanoğlunun yaşam boyu süren anlam arayışı boyunca  en çok çocukluğuna  sığınması ve kendi içine dönüp bakması da bu yüzden. Belki bir yolculuk, belki başka ülkeler ve insanlar da dahil olursa bu arayışa, hayat daha da renkli olabilir. Hâlâ çocukluğunuzla, anne babanızla hesaplaşmanız devam ediyorsa, hayattan alacağınızı tahsil edemediğinizi düşünüyorsanız Ev romanı ruhunuza çok iyi gelecek.

  • Instagram - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
bottom of page